sobota 31. prosince 2016

Cech objevitelů - Cesta do Shambhaly



Moje hodnocení: 71%

autor: Jon Baird, Kevin Costner
originální název: The Explorers Guild - A Passage to Shambhala
žánr: dobrodružná, komiks
nakladatelství: Omega
počet stran: 784
rok vydání: 2016
vazba knihy: hardback
původ: recenzní výtisk

***

Zlatý věk dobrodružných příběhů znovu ožívá s tímto skvěle ztvárněným a akčním příběhem, který kombinuje bravurní vyprávění ve stylu Kiplinga s nezaměnitelným stylem Tintinových dobrodružství.

Na pozadí konzervativního klubu gentlemanů ze starého světa funguje tajná organizace dobrodruhů, Spolek objevitelů, kteří neohroženě cestují do těch míst, kde světlo ustupuje do stínu, aby se zmocnili mýtu. Hledají tajemství skryté v pohořích, ztracené v pouštích, pohřbené na mořském dně a zamrzlé hluboko v ledu. Cílem je odhalit tajemství, které leží za hranicemi tohoto světa.

V prvním díle se Spolek snaží najít cestu do Shambhaly, ztraceného zlatého buddhistického města na pozadí první světové války. Budeme putovat krajem za severním polárním kruhem, mongolskou pouští, podzemními asijskými tunely až hluboko do Himaláje – teprve pak vydá legendární město své tajemství a cesta napříč zeměkoulí bude mít překvapivý konec.




Nevídané, originální, propracované, stylové a působivé! To jsou slova, která mne jako první napadnou při pomyšlení na tuto knihu. Nikdy jsem nic podobného neviděla a troufám si tvrdit, že na tom budete stejně. Tato kniha je totiž unikát!


Snad nikdy jsem nepsala recenzi na knihu, ve které bych se zaobírala víc jejím vzhledem, než obsahem. V případě Cechu objevitelů to ale jinak, opravdu, nejde. Právě vzhled, této pozoruhodné knihy je to, co vás naláká k jejímu přečtení. Při pohledu na obálku vás totiž jako první napadne jediné - Jules Verne! Alespoň ve mně tedy evokovala přesně tu dobu a styl příběhů, jako jsou například 20 000 mil pod mořem, Cesta do středu Země, Cesta kolem světa za 80 dní a další.


Ani po otevření knihy vás tato atmosféra neopustí. Stránky jsou dělány tak, že vypadají, jako by byly staré, zažloutlé a poničené časem, jako byste opravdu drželi v rukou hodně staré, deníkové zápisky. Celá kniha je řešená neobvyklým způsobem. Z vetší části ( ne však celá ) je psaná jako komiks! Je rozdělená na pět částí z nichž každá má několik kapitol. Všechny části jsou prokládané nádhernými ilustracemi Ricka Rosse, které vás tak pohltí, že občas zapomenete na fakt, že je doprovází i text.


No a o čem tahle kráska vlastně je? O cestě do Shambhaly, pochopitelně. Seznámíme se tu s řadou velmi zajímavých postav, z nichž každá má v příběhu důležitou roli. Ať už jde o majora Ogdena, slečnu Harrowovou, desátníka Buchana, pana Sloana, malého Bertrama Barnese, nebo třeba mého oblíbence, pana Rentona. Mám pocit, že tu postavi dostávají mnohem více prostoru, než samotný děj, což je další zvláštnost této knihy. Všechny jejich osudy se vzájemně proplétají a zase rozcházejí, podle toho, jaký je jejich úkol v tomto, neobyčejně složitém a propracovaném, příběhu. Vydáte se s nimi napříč zeměkoulí, hledat odpovědi a hlavně jedno z nejzáhadnějších měst naší planety. Jestli uspějí a objeví ono bájné město, či pohoří a nesplní svoji misi už ale budete muset zjistit sami! A věřte mi, čeká vás pořádná jízda!


Pokud mám vše nějak smysluplně shrnout, řekla bych asi toto...
Kniha je vizuálně velmi povedená a autoři si s ní opravdu vyhráli! Je plná silných postav a nabízí velmi spletitý, až náročný děj. Doporučila bych ji spíše čtenářům, než čtenářkám, ale rozhodně netvrdím, že se ženám nebude líbit! Ostatně já jsem toho důkazem! Přiznám ale, že si nejsem jistá, zda jsem správně vstřebala a pochopila závěr tohoto dobrodružství, což mne nutí, už teď, přemýšlet nad tím, že si knihu budu muset přečíst znovu! A pokud vám mohu něco poradit, vychutnávejte si tuto knihu stejně pomalu a s chutí, jako by jste kouřili ten nejlepší doutník, či popíjeli tu nejlepší whisky, ono to k tomu tak nějak patří...






Děkuji nakladatelství Omega a Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat