pondělí 11. dubna 2016

RC: Kavárna na pláži



autor: Lucy Diamond
originální název: The Beach Café
nakladatelství: Domino
žánr: román pro ženy
počet stran: 384
rok vydání: 2015
vazba knihy: hardback
původ: půjčeno z knihovny

***

Je vám přes třicet a lezou vám na nervy poznámky o tom, že byste se už konečně měla usadit? Nejste v tom sama! Evie byla odjakživa černou ovcí rodiny. Coby nenapravitelný snílek představovala příliš velký kontrast ke svým dvěma úspěšným sestrám. Zkusila se prosadit jako herečka, fotografka a zpěvačka, ale všechny tři směry se ukázaly být slepými uličkami. Jediným solidním bodem jejího neuspořádaného života je přítel – svědomitý a spolehlivý Matthew. Možná je ale na Eviin vkus až příliš solidní, a tak se občas neubrání dojmu, že jí život protéká mezi prsty. A pak zemře její milovaná teta Jo a v závěti Evii odkáže nečekané dědictví – kavárnu na pláži v Cornwallu. Evie se vydá na cestu plná odhodlání alespoň jednou v životě něco dotáhnout do úspěšného konce. Není to lehký úkol, protože zaměstnanci kavárny po smrti původní majitelky značně povolili v pracovním úsilí, ale Evie chce světu dokázat, že není tak beznadějný případ, za jaký ji všichni považují. Tajně doufá, že když dá do pořádku kavárnu, navede vlak svého života konečně do správných kolejí. A kdo ví, třeba taky najde svou životní lásku...



Pomalu, ale jistě, se nám blíží léto a k létu neodmyslitelně patří pravé letní čtení. Nemám teď na mysli jen nějakou romantiku, ale opravdu tématické knihy. A která by mohla být lepší než ta, která slibuje super léto na pláži hned ve svém názvu? Už ani nevím, kde jsem na tuto knihu narazila poprvé, ale nalákala mne netradiční a zajímavě pojatou obálkou i již zmiňovaným názvem, který obsahuje moje dvě velmi oblíbené věci - pláž a kávu. Na začátku jsem měla trochu obavy, že samotná kavárna bude mít v příběhu jen vedlejší roli, ale netrvalo dlouho a ukázalo se, že byly naprosto zbytečné.

Hlavní hrdinka, Evie, mi byla po celou dobu velmi blízká a sympatická. Její dědictví jsem jí záviděla od samého začátku a chvílemi snila o tom, že jsem na jejím místě a byl mi dán dar v podobě vybřednutí z neuspokojivého stereotypu. Vždyť kdo by nechtěl vlastnit nádhernou, prosperující kavárnu z jejíž terasy můžete pozorovat nejenom azurové moře, ale i ty nejkouzelnější západy slunce?!

Tempo, kterým se celý příběh ubírá je příjemné a rozhodně vás nenechá ani na chvíli znuděné. Asi nejvíc jsem si užívala barvité popisování nabízených dortíků, zákusků a všelijakých dalších dobrot. Nemusíte se ale bát, kniha není jen o tom, jak se stát úspěšnou majitelkou kavárny. Prostor tu dostanou nepříjemní sousedé, upovídané kamarádky, drzí a líní zaměstnanci, staří známí, nedůvěřivá rodina, ale i nepostradatelná láska. Nechybí vtipné momenty týkající se většinou kulinářských "dovedností" hlavní hrdinky a těšit se můžete i na dojemné, místy až utopické, ale přesto milé a vkusné zápletky.


Kavárna na pláži je to pravé letní čtení, které vám vykouzlí úsměv na rtech a zpříjemní volné dny ať už někdy u rybníka ve stínu stromů, nebo zrovna kdesi u moře na prosluněné pláži.


Celkové hodnocení: 89%

Žádné komentáře:

Okomentovat